THE ART OF BANKSY
We zijn dit jaar naar 'The Art of Banksy' tentoonstelling in Amsterdam geweest. In bijna al zijn kunstwerken verwerkt hij maatschappelijke problemen. Ik had van tevoren niet echt nagedacht over wat we te zien zouden krijgen. Had dus geen hoge verwachtingen. Maar eenmaal daar aangekomen sprak het me veel meer aan dan andere tentoonstellingen. Met een goede grappige gids erbij, liepen we de grootste kunstwerken langs. Achter elk kunstwerk, lag er een groot verhaal achter. En zoals gezegd, veel maatschappelijke problemen. De reden dat het mij aansprak is dat hij met het verhaal achter het kunstwerk vaak gelijk had, en dat hij dat heel mooi en origineel had uitgebeeld. Van schilderij tot een simpel fotootje. Dat niemand deze man echt kent en weet hoe hij eruit ziet vond ik wel heel grappig. Zoveel respect krijgen van miljoenen mensen. Maar niemand weet wie het is. Straks is het wel gewoon je buurman? Aan het einde van de tentoonstelling kon je ook heerlijk "banksy" water kopen. Waarna de opbrengst daarvan naar goede doelen gaat. Al met al, vond het wel de moeite waard om is naar een tentoonstelling te gaan van deze onbekende maar ook wereldberoemde man.
hieronder ga ik 2 kunstwerken van banksy bespreken.

Het eerste kunstwerk dat ik ga bespreken is recent opgedoken. Het gaat over de brexit, Engeland die uit de Europese Unie stapt. Vermoedelijk heeft banksy dit kunstwerk midden in de nacht gemaakt. Zo een prachtig kunstwerk maken, terwijl je bijna niks ziet. Dat kunnen alleen de allerbeste. Wat hier laten zien wordt is niet alleen dat Engeland uit de EU gaat, maar dat de hele EU afbrokkelt. Engeland is alleen de eerste en ik vind dat het lijkt in dit kunstwerk dat er meerdere gaan volgen. Er gaat een kettingreactie ontstaan. Wat banksy ook nu weer laat zien is een maatschappelijk probleem. Iedere kunstwerk van hem zet je aan het denken. Waar iedereen bang voor is lijkt te gebeuren hier. De EU faalt en gaat uit elkaar.

In dit kunstwerk zie je een Vietnamees meisje zonder kleren. Haar land is gebombardeerd door de Amerikanen. Ze rMent huilend weg en is alles kwijtgeraakt. Links van haar staat Mickey Mouse. Rechts van haar staat Ronald McDonald. Deze twee personen staan symbool voor Amerika, de goede kant ervan. De boodschap van dit kunstwerk is dat Amerika zich blind houdt voor de manier waarop hun buitenlands beleid wordt geleid. Velen mensen gaan onschuldig dood. En Amerika doet er niks aan en houdt zijn mond. Het enige waar het volk naar kijkt zijn de goede dingen. In dit kunstwerk Mickey en McDonalds dus. Voor de rest worden ze blind gehouden. Weer een typisch voorbeeld van een maatschappelijk probleem.




dit is mijn banksy kunstwerk. Dit is volgens mijn mening een maatschappelijk probleem. Er is een zware oorlog aan de gang in syrie. Maar naar mijn mening hoor ik het veels te weinig terug in het nieuws. Elke dag vele doden, vooral burgers. Door wie? Natuurlijk vooral ook door IS en dergelijke maar ook veel door aanvallen vanuit het westen. Daar horen we veels te weinig over. Onmenselijk vind ik dat. Wat we wel vaak terugzien is dat er in het westen bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd met zware gewonden. Natuurlijk is dat ook heel erg, maar dat wordt helemaal uitgezonden als breaking news bijvoorbeeld. En de vele slachtoffers uit het oosten worden niet laten gezien. Een groot probleem voor mij. Vandaar ook dit kunstwerk.

Hamlet is geschreven door Shakespeare tussen 1600 en 1602. Maar wij waren naar een theater gegaan van een ander tijdperk. De Hamlet van nu. Geen ouderwetse kleren meer, geen oude woorden, maar woorden van deze tijd, straattaal. Ook kleren van deze tijd. Er werd veel gerijmd en grappen gemaakt. Ik moest een poster maken die past bij dit toneelstuk. Eigenlijk dus Hamlet in een nieuw jasje. Ik heb een afbeelding uitgeprint van de originele Hamlet, omdat dat toch wel het belanrijkste is. Maar wat hierbij vooral hoorde was het taalgebruik. Daarom heb ik quotes bij deze poster gemaakt van deze tijd, de jongerentaal. Dit hoorde je vaak terug bij de toneelstuk. Verder was het gedrag van de acteurs anders dan je verwacht van vroeger. Ze gedroegen zich als nu, de 21e eeuw. Door dit duidelijk te maken heb ik smartphones getekend. Iets van deze tijd. Al met al. Hamlet van ZEP is een origineel toneelstukje over Hamlet.

Ik heb een impressionistisch kunstwerk gemaakt met waterverf. Zoals je kunt zien is het een vulkaan geworden. Ik heb geen contouren gebruikt. Veel felle kleuren en geen zwart, zodat het er levendig uitziet. Wat ziet er nou niet levendiger uit dan een uitbarstende vulkaan. Dit kunstwerk, uit de losse pols, spreekt mij meer aan dan goed uitgedachte strakke tekeningen waar niks fout mag gaan. Hier maakt het niet uit als je een beetje onvoorzichtig bent, dat hoort erbij vind ik. Ik heb dit ervaren dus als een relaxe opdracht. Geen stress, geen verplichtingen, maar lekker uit de losse pols.
Het impressionse is ontstaan in Frankrijk. Deze stroming is onstaan omdat in die tijd (1860) al het kunst werd gereguleerd. Sommige mensen luisteren daar niet naar en daaruit is het Impressione ontstaan, Het is soortvan onstaan uit het realisme. Het realisme ging ervanuit dat er zoiets bestond als een objectieve waarneming. Maar dit was niet waar, iedereen ziet alles op zijn eigen manier, zo ook de kunst. De hersenen zijn betrokken bij de waarneming, hieruit onstond het imperssionisme. dit zijn de kenmerken:
- de gerichtheid op de beleving van het moment, de impressie.
- de keuze voor thema’s uit het ‘moderne leven’
- de aandacht voor lichteffecten en kleur
- werken in de openlucht
- schetsende werkwijze

Minimal Art/Minimalisme
Het is een stroming afkomstig uit de VS. Het is een reactie op het abstract expressionisme. Het kenmerk hiervan is met zo weing mogelijk materialen een mooi abstract kunstwerk te maken. dit zijn de belangrijkste vertegenwoordigers van het minimalisme:
- Carl Andre
- Alan Charlton
- Hanne Darboven
- Dan Flavin
- Eva Hesse
- Donald Judd
- Dani Karavan
- Yves Klein
- Bob Law
- Sol LeWitt
- Richard Long
- Robert Mangold
- Agnes Martin
- James Reineking
- Ad Reinhardt
- Ulrich Rückriem
- Richard Serra
- Frank Stella
- Micha Ullman
Minimal Art komt niet veel voor in de schilderkunst, maar vooral in de beeldhoudkunst bijvoorbeeld. Daarom heb ik geen tekening gemaakt, maar een object, van metaal. Ik heb er een ministoeltje van gemaakt, met zo weinig mogelijk materiaal. Minimal Art dus. Simpeler kan ik het niet maken.
Ik vond het leuk om dit te maken. Het was is wat anders dan tekenen. Ik heb wel een beetje hulp gehad met maken omdat ik niet zo handig ben maar het idee komt van mij. Ik zou het leuk vinden als we vaker zulke opdrachten mochten uitvoeren. Bijvoorbeeld dat we zoals mijn kunstwerk nu een aantal materialen krijgen en we er zelf wat van moeten maken. Dat lijkt me erg leuk.
cultuurdagverslag
Wij zijn op de cultuurdag op 3 april naar het muziekgebouw aan het ij geweest en daarna naar de nieuwe kerk op de dam. Als eerst moesten in het muziekgebouw een kamer in. Daar zaten twee begeleiders die ons met aparte instrumenten muziek leerden maken. Onze eerste opdracht was dat we met zijn allen om de begeleiders heen moesten staan. Vervolgens moesten wij ze nadoen en het rondje aflopen tot we weer bij de andere begeleider waren. En daarna deden wij de andere na. We moesten bijvoorbeeld bij de ene begeleider in onze handen klappen en bij de ander moesten we gaan fluiten. Je hoorde dus 2 geluiden door elkaar. Naarmate we dit langer deden ontstond er een goedlopende ritme en beat. Het was erg grappig om dit te doen, aangezien je zag dat bijna iedereen zich een beetje ongemakkelijk voelde bij het maken van rare geluiden.
Vervolgens moesten we vier groepen maken en kregen we twee blaadjes. Op het ene blaadje moesten we een woord schrijven en op het andere blaadje een ondertitel. Iedereen kreeg van twee verschillende groepen een blaadje zodat er meestal rare zinnen werden gevormd. Met de zin die je had gekregen, moest je met het groepje een stuk maken met de aparte muziekinstrumenten, Wij hadden dit nog nooit gezien of bespeeld dus we wisten eerst niet wat we moesten doen. Ik vond het leuk om met deze instrumenten een stuk te maken. Na een half uur moest je je stukje laten horen aan de andere 3 groepjes. Naar mijn gevoel was ons stukje aardig gelukt.
Nadat wij dit allemaal gedaan hadden kregen wij een rondleiding door het muziekgebouw. We gingen in een van de zalen zitten en hebben veel informatie over het muziekgebouw gekregen. Het muziekgebouw heeft namelijk zalen die je helemaal kan aanpassen aan wat voor band er speelt, door bijvoorbeeld het planfond helemaal omhoog of juist naar beneden te halen.
Ook zit er een sluis tussen de zaal en daarbuiten zodat er helemaal geen geluid door kan komen. Het kan namelijk zo zijn dat op dezelfde avond twee shows tegelijk bezig zijn. Deze shows moeten elkaar natuurlijk niet verstoren.
Na bij het muziekgebouw te zijn geweest, gingen we te voet naar de Nieuw kerk. Hier kregen we opnieuw een rondleiding. Maar de verassing was dat meneer Schulp de rondleiding gaf, een oud leraar van de school. Dat was erg leuk. Al met al vond ik het een leuke dag waar ik veel van geleerd heb. Vooral bij het muziekgebouw heb ik geleerd hoe simpel je muziek kan maken.
.
Fotografie opdracht
concept:
de beste foto's die ik heb gemaakt is naar mijn mening van de natuur. Dat zijn de enige soort foto's die mij aanspreken, omdat het een bepaalde soort rust uitstraald.
De visie die mij het meest aanspreekt is de registrerende fotografie,
= fotografie die de wereld zo precies mogelijk wil laten zien
zoals deze is:
Zoals ik al zei houd ik alleen van foto's van de natuur. En daarme bedoel ik ook dat ik foto's niet bijvoorbeeld in scene wil zetten maar gewoon wil laten zien hoe het werkelijk is. Met normale kleuren en een rustige compositie. Gewoon lekker alleen een foto nemen en niet eerst alles klaar zetten zodat het extra mooi wordt, laat het zien zoals het werkelijk is.
eindfoto's:
Ik heb 3 foto's gemaakt. (registrerende fotografie)
Zoals je ziet heb ik 3 foto's in de natuur gemaakt. In de foto rechts zie je nog een blikje tussen de bomen. Die heb ik bewust niet weggehaald om te laten zien hoe het eigenlijk in de werkelijkheid eruit ziet. Verder heb ik 2 dieren gefotografeerd. Het lijkt alsof zij kijken naar het blikje in de boom. Net alsof ze het weg willen halen. Dit is de samenhang van mijn 3 eindfoto's.
Maak jouw eigen website met JouwWeb